Individuel terapi

Det er nemt at miste håbet.

Også hvis følelser som afmagt, ængstelse, sorg, jalousi, had, frygt, fortvivlelse, forbitrelse og forfærdelse tager plads oveni. For så ryger vi ofte tilbage ned i gamle spor, gamle følelser og gamle måder at håndtere dem på. Der kan blive mørkt i sindet. Måske kender du det, at mørket ligesom bare ligger som en skygge på dit bagtæppe, der følger med dig.

Håb kan blive som et lys i dét mørke.

Selv et lille håb, gør mørket mindre mørkt.

Så hvis du spørger mig, hvad jeg kan hjælpe dig med, så er det især det. Med at (gen)finde håb. Med at (gen)finde tillid til at der er en vej. Med at se det du ikke selv kan se.

Jeg hjælper dig med at finde retning og holde den, så du bevæger dig hen til vejen, og ikke væk fra den. Jeg kigger altid efter mere i dig. For jeg har opdaget, at der altid er mere at se, mere at komme efter. Mere at blive bevidste om og mere at være virkeligt til stede i.

Maria, en klient, fortæller: “En session hos Cassandra er det tryggeste rum at være i. Hun er nærværende og kærlig, og meget hurtigt hjælper hun mig med at finde frem til kernen, hvor de tunge tanker opstår, og dermed til, hvordan jeg kan bryde mit negative mønster og lukke lyset ind igen.”

Alle mennesker havner indimellem i mørke, i fortvivlelse, i forvirring, i frygt, i noget der kan føles som altid og som om det ingen ende kan få.

Det kan føles tungt, ubærligt, udmattende. Det kan tage af din livskraft, det kan fylde meget både mentalt og fysisk, det kræver energi ikke at have den, og derfor kan det også være svært at få den tilbage igen.

Hvis du fx oplever en forandring i livet, som bringer en bølge af overvældende følelser med sig. Da kan du måske komme til at tro, du aldrig bliver glad igen, aldrig bliver helt dig selv igen. Måske følger der også tvivl med om dit eget værd. På om du er værd at elske, om du selv kan elske igen. Om det hele nytter noget.

Igen: det er nemt at miste håbet.

Men at finde et sted at læne sig ind i kan skabe en følelse af mere tryghed. Og dér kan meget ske.

Sidsel, en klient, fortæller: “Jeg kan godt mærke ængstelse igen. Men jeg tager det ikke så tungt. Det er som om, der nu er noget dybt inde i mig, som jeg kan falde tilbage på. Jeg forstår det ikke helt. Men dén indsigt gør mig mindre bange, får mig til at føle mig mere tryg.”

Du vil ofte høre mig spørge dig ’Hvor kommer det fra?’ Det du gør og ikke gør, og måden du gør det på. Fx når du hører dig selv sige noget, som du ikke ønsker at sige, eller reagerer på en måde, du ville ønske, du ikke havde gjort eller kunne have gjort på en anden måde.

Når vi arbejder sammen, inviterer jeg dig med på forskellige måder for at hjælpe dig til at løfte dit liv og dig længere eller tilbage ind i det. Så du i højere grad kommer i øjenhøjde med, hvor du er i livet, det menneske du er, dit væsen.

Thomas, en klient, fortæller: “Cassandra er IKKE til at løbe om hjørner med. Selv når du ubevidst prøver at snyde dig selv. Det er FANTASTISK!”

Hvis du vil, kan du læse resten af det Maria, Sidsel og Thomas fortæller om deres terapi-sessioner hos mig. Du finder dem sammen med det andre har fortalt under Udtalelser.

Parterapi

Måske opdager du det slet ikke.

At du er blevet kort for hovedet, går på æggeskaller, undviger din partners (indestængte) vrede, ikke rigtigt hører hvad din partner siger, eller savner at din partner modtager dig, sådan som du har brug for. Du føler måske dine ord bliver misforstået, fordrejet, fordømt. Du føler dig ignoreret eller påtvunget en anden måde at være på, se ud på.

Måske har du ovenikøbet mistet glæden ved at være dig og ved at være sammen, mistet lysten til at kysse og til at komme hjem. Og får ikke fortalt din partner, hvad det handler om, kan ikke finde ordene, modet, til det. Måske ved du ikke, hvor den manglende lyst kommer fra, mærker bare frustrationen og ønsket om, at I kunne have det anderledes – eller også er du lige ved at opgive netop det.

Du kan også påtage dig skyld for jeres usunde dynamikker og måske endda forsvare din partner, mere end du passer på dig selv. Måske lægger din partner ansvaret over på dig, synes det er dig, den er gal med. 

Bliver du i tvivl, om det er sådan, det forholder sig? Orker du ikke længere at tage kampen? Tager du i stedet for jobbet, som den der skal redde din partner for at redde jeres forhold. Selv om det måske i sidste ende er for at skåne dig selv for mere af det, der er ubehageligt, ubærligt. 

Og så er der kroppen. 

Får du oftere og oftere ondt i maven og spændte kæber? Bliver mundlam og akavet, når din partner træder ind i lokalt med en ganske særlig stemning?

“Jeg føler mig trængt op i en krog. Når hun spørger mig om noget, hvor jeg kan høre, det ikke er et spørgsmål, men noget hun vil have skal være på en anden måde, noget jeg skal sige på en anden måde. Hendes toneleje bliver skinger og frustreret. Hendes blik stirrende, appellerende. Hun vil have noget, og det skal helst være nu. Min krop reagerer med at lukke ned, og jeg står så der foran min kone og føler mig som en paf lille dreng. Jeg begynder også at bide negle som dengang. Og så har vi balladen. Hvis jeg forsøger at holde om hende, for at få kontakt, går hun væk.”

Kan du genkende nogle af mønstrene?

Alle de reaktioner der så nemt kan ske – som at trykke på en knap – når I bliver trigget og ryger lige lukt ned i jeres gamle spor og indkodede måder. Hvor I har svært ved at komme op fra og ud af igen, svært ved at komme fri, og forblive fri. Begge to. 

Jeres reaktioner på hinanden afspejler ofte de indkodede mønstre, som I har med jer hver især fra tidligere. 

Og det er netop dem, jeg hjælper jer med at få øje på. Der hvor I (automatisk) prøver at finde jeres løsninger. Jeg hjælper jer med at gå andre veje og finde løsninger på et andet niveau, end der hvor jeres konflikt er opstået. Sådan at I ikke lander det samme sted, igen og igen.

“Det er altid mig, der skal komme tilbage og bryde den dårlige stemning”.

Det kan være en fortælling, du har, og som du ikke ved, hvordan du skal ændre på. Og det er helt normalt. Du har dine grunde til, at det bliver dig, der først forsøger at bryde isen eller muren ned. Din partner har måske en tendens til at fryse ned, skabe afstand, blive tavs og fornærmet, når der opstår eller er optakt til konflikt imellem jer. Det er der også grunde til. Men de er ikke startet dér.

Olivia og Rasmus, to klienter der kommer i parterapi, fortæller:

”Vi får et lille stykke mere af hinanden og os selv med hjem, hver gang vi har været hos Cassandra. Når vi har snakket om de ting, vi kommer med, og det der dukker op, får vi en anden bevidsthed og større forståelse. Mere dybde i vores samtaler også. Når vi så kommer igen, er det vi har talt om, som udfordrede os tidligere, som regel naturligt kommet hen til at fylde mindre imellem os. Vi er begge blevet bedre partnere af at gå i parterapi hos Cassandra.“

Mit blik er altid på at hjælpe jer med at finde vejen hen til hinanden. Blive mere opmærksomme på de (ofte både fastlåste og fastlåsende) mønstre og tendenser i hver af jer, som også kommer til at stå imellem jer.

I vil ofte høre mig spørge ’Hvor kommer det fra?’ For ja, hvor kommer fra, det I synes, gør og ikke gør, det I siger og det i undlader at tale med hinanden om. I kroppen, i sindet og fra de fortællinger I har om jer selv og den anden. De fortællinger, der bliver til på baggrund af noget, som I måske end ikke har set endnu, ikke ved har betydning for jer, som I har gjort til ingenting, ikke noget at tale om, noget der bare bliver holdt tilbage og inde. Som I tror er sådan, man gør, og som I ikke ved, at I gør og er styret af.

Skulle I have mistet håbet, eller er der blevet længere hen til det for en af jer, vil det betyde noget for jeres forhold. Det er helt naturligt, helt normalt. Det kan sagtens være sådan en overgang.

Det er netop håb, jeg allerhelst vil hjælpe jer med at finde.